Żelazo jest bardzo ważnym pierwiastkiem wspomagającym pracę układu krwionośnego i nerwowego organizmu człowieka. Również jest ono ważne dla skóry, włosów i paznokci. Niedobory żelaza prowadzą do anemii, czyli niedokrwistości.
Niedobór żelaza – jakie daje objawy?
Gdy w organizmie brakuje właściwej ilości żelaza, wówczas pojawia się szereg niekorzystnych objawów. Są one wywołane anemią, czyli niedoborem krwinek czerwonych.
Na anemię w większym stopniu narażone są kobiety, zwłaszcza w czasie miesiączki, gdy dochodzi do utraty krwi. Także niedobory żelaza i niedokrwistość często pojawiają się u nastolatków w okresie dojrzewania, w okresie ciąży i laktacji oraz u osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Również do anemii może dojść na skutek przetoczenia krwi, urazów.
Objawy anemii:
– osłabienie, zmęczenie
– sucha, szorstka skóra
– pękanie kącików ust
– łamliwe, wypadające włosy
– kruche paznokcie
– pogorszenie koncentracji
– przyspieszone bicie serca
– zawroty i bóle głowy
Poziom żelaza można sprawdzić za pomocą badań krwi. Poza oznaczeniem żelaza można także wykonać badanie ferrytyny, czyli zmagazynowanego żelaza w organizmie.
Co obniża poziom żelaza z organizmie?
Do nadmiernej utarty żelaza może dochodzić wtedy, gdy dieta zawiera substancje powodujące jego szybsze wypłukiwanie. Co wypłukuje żelazo z organizmu?
Do wypłukiwania żelaza przyczyniają się:
– czarna herbata
– zielona herbata
– kawa
– napoje gazowane
Warto także wskazać, że nieprawidłowe wchłanianie żelaza jest częste u osób z celiakią, zapaleniami jelit, przy diecie ubogiej w białko, zawierającej duże ilości szczawianów, fosforanów. Lepsze wchłanianie żelaza zapewnia za to witamina C.
Jak zapobiegać niedoborom żelaza?
Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się anemii, konieczne jest w pierwszej kolejności przestrzeganie zasad zbilansowanej diety, a także zapobieganie obniżania jego poziomu – wypłukiwania z organizmu.
Także u osób z niedoborami żelaza i zagrożonych ich występowaniem wskazane jest stosowanie suplementów diety, które można kupić również bez recepty.
W jakich produktach znajduje się żelazo?
Żelazo znajduje się w różnych produktach spożywczych – nie tylko tych pochodzenia zwierzęcego.
Wśród głównych źródeł żelaza znajdują się:
– mięso i podroby, w tym wątróbka
– warzywa jak buraki, botwinka, sałata, brokuły, pomidory
– rośliny strączkowe jak soczewica, ciecierzyca
– owoce jak jabłka, śliwki, poziomki, morele
– suszone owoce jak daktyle, figi, rodzynki
– orzechy jak orzechy laskowe, migdały, pistacje
– produkty pełnoziarniste, płatki owsiane
– kakao i czekolada
– pestki dyni
Zatem właściwa dieta jest w stanie zredukować ryzyko anemii i zadbać o prawidłowe działanie całego organizmu. Zdarza się jednak, że to za mało, dlatego wtedy konieczne jest skorzystanie z suplementów diety.
Jak suplementować żelazo?
W aptekach można znaleźć pełną paletę różnych suplementów diety z żelazem. Są one dostępne również bez recepty.
Najczęściej suplementy diety z żelazem zawierają w składzie witaminę C, która poprawia jego wchłanianie. Dostępne są też złożone kompleksy, w których znajdują się witaminy z grupy B.